Corrandes d’exili

Iniciem amb poesia com,  venia anunciant el passat dimarts he introduit una nova dinàmica al bloc de #DimartsNaps aquesta setmana doncs toca poesia i no ho podia fer de cap altra manera que començar aquesta nova secció parlant d’un poema reivindicatiu de Pere Quart Corrandes de l’Exili on l’autor l’escriu amb la intenció de difondre els ideals republicans als obrers i al poble en general.

CORRANDES D’EXILI

Una nit de lluna plena

tramuntàrem la carena,

lentament, sense dir re …

Si la lluna feia el ple

també el féu la nostra pena.

L’estimada m’acompanya

de pell bruna i aire greu

(com una Mare de Déu

que han trobat a la muntanya.)

Perquè ens perdoni la guerra,

que l’ensagna, que l’esguerra,

abans de passar la ratlla,

m’ajec i beso la terra

i l’acarono amb l’espatlla.

A Catalunya deixí

el dia de ma partida

mitja vida condormida:

l’altra meitat vingué amb mi

per no deixar-me sens vida.

Avui en terres de França

i demà més lluny potser,

no em moriré d’anyorança

ans d’enyorança viuré.

En ma terra del Vallès

tres turons fan una serra,

quatre pins un bosc espès,

cinc quarteres massa terra.

“Com el Vallès no hi ha res”.

Que els pins cenyeixin la cala,

l’ermita dalt del pujol;

i a la platja un tenderol

que batega com una ala.

Una esperança desfeta,

una recança infinita.

I una pàtria tan petita

que la somio completa.

Corrandes d’exili és un dels poemes més coneguts Pere Quart, que comença amb els versos. El poema versa sobre els republicans que hagueren d’exiliar-se el 1939 després de la seva derrota durant la guerra civil espanyola i es considera un poema relacionat amb l’autor, ja que ell mateix va haver de fugir exiliat, en haver mostrat suport explícit al bàndol republicà.

Un dels motius que ha fet que aquest poema esdevingui popular és que artistes com Ovidi Montllor (dins del disc A Alcoi, 1974), Lluís Llach (dins del disc T’estimo, 1984) o Sílvia Pérez Cruz (adaptant la versió de Lluís Llach) han musicat aquest poema. Us deixo Corrandes d’exili Corrandes de l’Exilide Lluís Llach interpretada per Immigrasons al Mercat de Música Viva de Vic de 2006 per la gran Silvia Pèrez.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *