De que i qui hem tenim Por?

“En una època en què totes les grans idees han perdut credibilitat, la por d’un enemic fantasma és tot el que els queda als polítics per conservar el poder” Aquesta frase de Z. Bauman és demolidora. Fa unes setmanes llegia l’entrevista que feia Ariadna Trillas a l’historiador Josep Fontana, la periodista li preguntava:
La por és un gran fil condutor?
 L’ historiador responia: és un element clau que explica la història. Per exemple, la por que senten els que tenen alguna cosa dels que no tenen res, pensen que els assaltaran i els hi prendran. És facilíssim vendre la por de l’Okupa, del delinqüent de l’aturat el vot massiu al PP es això: “Virgensita que me quede como estoy”.
Sens dubte dos afirmacions que no ens poden deixar quiets i ens han de fer reflexionar, el món ha patit una transformació profunda, la modernitat i el progrés que ens havien venut ha quedat enrere i hem entrat, com anomena Banumann, en una època líquida, en un temps d’incertesa i canvis ràpids i accelerats. En una situació com l’actual hem de fer front a una crisi econòmica i de valors sense tenir cap punt de referència clar. Cal tenir present, però, que l’acció col·lectiva és l’únic que canvia les coses.
Com afirma Ray Surette: el món tal i com es veu a la televisió s’assembla a una comunitat de “ciutadans-xais” protegits dels “criminals-llops” pels “policies-gossos d’atura”. Però el que no ens pot passar per alt i ens em de preguntar: realment ens protegeixen a nosaltres ? i, de què i qui hem tenim Por?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *